Photo 1013314-1034
1950-luvulla rakennettu asuin- ja liikerakennus Näyttelijäntie 2:ssa Pohjois-Haagassa.
[ID=11219/kn168.jpg]
Kaupunginosa/osa-alue: Haaga - Pohjois-Haaga
Katuosoite: Näyttelijäntie 2
Kuvausvuosi: 2000, 30.03.
Valokuvaaja: Nylander Kimmo
Kuvalähde: Nylander Kimmo (Tiedot)
 
Kommentoi kuvaa: >>
  • katutason toimintaa

    Talossa toimi ainakin 1950-luvulla Lasten neuvola (kuvassa talon vasemassa päädyssä). Siellä allekirjoittanutkin käytettiin saamassa rokotuksia. Ugh. Keskellä rakennusta toimi ELANTO kolmena eri "putiikkina": vasemalla ensin liha-ja kalapuoti, sitten maitokauppa(kerma,piimä,voi) ja oikealla oli sekatavarakauppa. Muistan kuinka äiti perkasi ostetusta kanasta kivipiiran, sydämen ja kaulan, sekä pesi rasvat pois. Maitokaupasta haetiin irtomaitoa litran, kahden -ja kolmen litran kannuilla, jotka myyjä annosteli kauhalla isosta tonkasta. Kerran laitoin kahden litran kannun kannen kolmen litran kannuun ja kansi sanoi "plupplup" vajotessaan kannun pohjaan...kyllä nolotti. Myöhemmin myytiin pussimaitoa litran pusseissa ja jossain vaiheessa sitten tätä tölkkimaitoa. Voita myyjätär leikkasi "lapiolla" käärepaperiin ja sitten voi punnittiin vaa'assa. CocaColaa tuotiin kuorma-autojen "avolavoilla": jos kuorma oli tarpeeksi korkea eikä kuljettaja huomannut ajella hiljaa Näyttelijäntien ja A.Acktentien kulmausta kuului äkkiä kilinää ja kolinaa ja pullot olivat rikkinäisinä pitkin risteystä. Sekatavarakaupasta saatiin koneessa pavuista jauhettua ja paahdettua kahvia (tuoksu oli ihana. Irtojauhot olivat punnittu valmiiksi pusseihin. Ryynit olivat paketeissa. Viiden pennin Nallekarkkeja myytiin yksittäinkin. Löytörahalla käytiin niitä onnellisena ostamassa. Nämä kolme putiikkia olivat sisäovilla yhteydessä toisiinsa ja jokaiseen pääsi ulkoota erikseen. Asiakkat muodostivat jonoja. Silloin osattiin jonottaa kiireettä. Jossain vaiheessa kauppaan tuli vuoronumerot: lappu laitteesta ja eikun tuijottamaan vaihtuvia numeroita seinän laitteesta... Nykyään (2004) Elannon tiloissa toimii Siwa. Oikeassa päädyssä toimi muistaakseni lapsuuteni aikana Kansallis-Osake-Pankki, lapsille oli tarjolla ns. maapallokerho: lapsia opetettiin säästämään maapallosäästölippaaseen ja palkkiona säästöistä sai eri maista kertovia kortteja. Koulujen alkaessa haettiin tästäkin pankista aina lukujärjestyksiä. Talon takapihan kellaritiloissa toimi monta vuotta poikien partiolippukunta Haukka-Veikot. Talon kuvassa olevan vasemman päädyn vieressä oli useita vuosia nakkikioski, jossa myyjänä "kuuluisaksi" tullut Nakkiemo. Postiakin hän sai kotiosoitteeseensa asiakkailtaan osoitteena Nakkiemo, Helsinki. Nakkikiska oli rahakkaan nuorison kohtaamispaikka. Porukkaa pörräsi siinä koko illan. Onkohan kenelläkään kuvaa tästä nakkikiskasta? - voisi sen liittää tähän albumiin. kiitos.

    50-80-luvun botnelainen
  • Talon kulttuurihistoriaa

    Vasemmassa päädyssä oli myöskin (ainakin 1955-56) kansakoulun 2.luokka. 1.luokka oli oikealla ylhäällä lastentarhan naapurina.

    Olin siellä minäkin
  • Tuttu talo ja "Emo"

    Mainittiin aiemmin Kansallis-Osake-Pankki joka oli kyllä kadun toisella puolella ja tässä oik. kulmassa oli pankki SYP. Kansakouluna oli vas,pääty ennen kuin Tolarin koulu valmistui 1956 ja sen jälkeen lastentarhat ym,

    Haagalainen joskus......
  • Kansakolulusta vielä...

    Kävin vuonna 1954 ensimmäisen luokan syyslukukauden Tehtaankadun Yhteiskoulun suojissa toimineessa kansakoulussa. Opettajana oli Aila Leponiemi. Helmikuussa 1955 muutimme Ohjaajantielle, jolloin jatkoin 1. luokkaa ko. talon "vasemmassa" päädyssä. Kyseessä oli 1. ja 2. luokkien yhteisluokka. Opettajan nimeä en valitettavasti muista. Siirtyminen Tolarin kouluun ei tapahtunut suoraan, sillä 2. luokka käytiin Etelä-Haagan kansakoulussa Kylänevantiellä ja 3. luokka Karjalan Yhteiskoululta vuokratuissa tiloissa Ruskeasuolla. Opettajana oli herra Meriläinen. Neljäs luokka käytiin sitten Tolarissa, opettajana johtaja-opettaja Manninen. Rakennuksessa olivat vuokralaisena Pohjois-Haagan Yhteiskoulun 1. ja 2. luokat ennen oman koulurakennuksen valmistumista. Vahvistan maininnan Pohjoismaiden Yhdyspankista, joka toimi rakennuksessa 1960-luvun lopulle saakka.

    Matti Holopainen
  • Kotipysäkkini

    Tämän talon takana sijaitsi mäen päällä leikkikoulu Kanerva. Siellä oli myös seimi vauvoille joita pääsimme kurkistamaan vain ikkunasta.

    Kiinanruusu
  • Kytis

    Tämän talon toisessa kerroksessa asui yksinhuoltajaäiti "eukko". Tuo tiirasi KOP: talon päätyhuoneiston kakkoskerroksen makuuhuoneeseen kerrasaan tiiviisti Oli ihastunut isääni, joka ei pätkääkään välittänyt "eukosta", Mutta "eukko tuuppi itsensä aina isäni viereen bussissa, joka lähti aukiolta kaupunkiin. Me katsottiin tätä toimintaa joka aamu, me kakrut ja mutsi.

    Hyde
  • bussin vaihto

    Tuossa edessä olevalla bussipysäkillä tuli vaihdettua bussia eräitäkin kertoja, koulusta tullessa, kun asuin Kannelmäessä.

    Juha Kolehmainen
Kommentoi kuvaa >>