Photo 1020514-1112
Helsinginkadun ja Kustaankadun kulmatalo. Sodan jälkeen talossa asui runsaasti lapsia. Tunnetuin asukas oli HS:n urheilureportteri, nimimerkki MONI, Kaarlo Soinio.
[ID=17583/rmie008m.jpg]
Kaupunginosa/osa-alue: Alppiharju - Harju
Katuosoite: Helsinginkatu 13
Kuvausvuosi: 1960 -luku ?
Valokuvaaja: Miettinen Raimo
Kuvalähde: Miettinen Raimo
 
Kommentoi kuvaa: >>
  • Hesari 13

    Talossa asui 50 - 60 luvulla mm.Ponnareitten byyrari Marjasen Hannu ,ja "Kilukalle" eli huippu koripalloilija Kalevi Sarkalahti

    Pera
  • Tässä talossa Kustaankadun puolella sijaitsi pieni Rokka-baari, tunnettu hyvästä ruuastaan. Omistaja oli 50-luvun lopulla Klaus Varvikko. Myöhemmin tunnettu ympäristöaktiivi.

    Mai-Lu
  • Hesarin puolella oli Ilmari Arvolan kellosepänliike.Ikkunassa oli kello jossa luki OIKEA AIKA.Siitä otettiin aikaa kun juostiin korttelin ympäri.Pieni oli Kujaa pitkin.Iso Vasiksen kautta.Rokan omisti Varvikon kanssa ns.Pikku-Jussi kai siihen aikaan Suomen pienin mies.

    Pera
  • jono

    Muistan kun snadina 60- ja vähän bulimpana 70-luvuilla, näytti Rokka-baarin edessä aina olevan jonoa.

    Pee
  • Hesari 13

    Totta on, että lapsia asui runsaasti, aina siihen asti kun isot lähiöt alkoivat valmistua 1960-luvun jälkipuoliskolla ja niellä lapsiperheitä stadista. Kellokaupan kellosta opin ekalla luokalla, ettei kouluun kande lähteä ennenkuin viis vailla kaheksan. Hyvin ehti. Primulasta, Hesarin puolelta ostettiin jouluksi kellokakku ja arkisin Kustaankadun puolelta Axelssonskan kaupasta maitoa, ranskanleipää ja joskus pitkiä viinereitä. Olikohan ton kukkakaupan nimi "Iris"? En oo varma, sielläkin tuli asioitua: yhdestä freesiasta tuli ihana tuoksu yksiöön. Helsinginkujan puolelle aukes pesutuvan ikkunat, sellaiset matalat ja me pennut rampattiin niistä sisään ja ulos kun meidän mutseilla oli pesutupa. Pyykit kuivattiin kaltseilla, jonne pääsi kuitsulta. En päässyt koskaan Rokka-baariin syömään. Onnekas ystäväni sai hakea sieltä omaan kattilaan lihapullat aina kun sen äiti oli ylitöissä. Minä sitten katselin kun se söi ja kadehdin vietävästi. Kerran oli kuulema joku löytänyt annoksestaan ruostuneen hakaneulan. Pihalla oli kaikki kielletty, mutta me leikittiin silti. Purkkis oli parasta, koska siihen tuli kaikki mukaan, isot heputkin. Aikuiset valitti, että leikkiin kuuluva säilykepurkki kolisee pihalla liikaa ja me haettiin roskiksesta tilalle pahvitötsä. B-rapussa asui iskelmäsanoittaja Tuula Valkama. Kerran saman rapun portaille puukotettiin kuoliaaksi muuan asukas. Verilammikko oli vielä jäljellä kun tulin skolesta. Talkkareista paras oli reilu Votkin värikkäine perheineen. Itkin kun muutettiin pois, enkä olisi millään antanut rapun avainta pois. Hima jäi sinne.

    Emppu
  • Helsinginkadun ja Kustaankadun kulmatalossa sijaitsi Rokka-Baari, joka perustettiin vuonna 1956. Joissakin kommenteissa on todettu, että sen omisti aikoinaan isäni Klaus Varvikko ja taiteilija Pikku-Jussi. Tieto on väärä. Rokan omisti ja perusti äitini Esteri Varvikko yhdessä siskonsa Helmi Ekmanin kanssa.Pikku-Jussi oli itse asiassa Pikku-Kalle Hydén, joka oli varreltaan 118 cm. Hän asui perheessämme eräänlaisena ottopoikana yli 30 vuotta ja esiintyi sirkuksessa ja kuplettilaulajana ympäri Suomea. Kirjoitan Rokka-Baarista enemmän Stadin Slangin Tsilari-lehdessä kesäkuussa 2008.

    Kari Varvikko
  • Hyvät Safkat!

    Kulmassa oli 50 luvun keskivaiheilla vaateliike nimeltään Erjotex.Siellä äiti oli töissä ja muistan hyvin rokkabaarin hyvät sapuskat.

    HENKKA 52
Kommentoi kuvaa >>