Photo 1014285-1031
1950-luvun arkkitehtuuria edustava uudenaikainen Meilahden kansakoulu kesäkuussa 1955.
[ID=11355/meilahti.jpg]
Kaupunginosa/osa-alue: Meilahti
Katuosoite:
Kuvausvuosi: 1955
Valokuvaaja: Pitkänen Matti-Sakari
Kuvalähde: Pitkänen Matti-Sakari
 
Kommentoi kuvaa: >>
 • Meilahden kansakoulu

  Hei! Oli kiva nähdä kuva Meilahden kansakoulusta. Olin siellä 8 vuotta ja aloitin, kun koulu avattiin käyttöön. Aluksi meillä ei ollut edes pulpetteja, koska kalusteet oli myöhässä. Kuvan vasemmassa ylänurkassa on toisessa kerroksessa se luokkahuoneisto, jossa aloitin koulunkäynnin. Myöhemmin sitten siirryttiin ylemmille luokille ja päästiin tänne lähemmäksi etuosaa olevalle alapihalle. Roskiksen takana on wc tiloihin vievä ovi pihalta.

  Seppo Saarinen
 • Wc

  Muistekaanko me väärin ,mutta minun mielestä roskiksen takana oli suksivarasto .Vähän ylempänä oli wvYLä ja ala koulun välissä .Terveisin Jukka Roine

  JUkka Roine
 • Weskin paikka

  Tervehdys Jukka ja Seppo. Taidettiin olla jopa samalla luokalla muutama vuosi, silloin noin 1955:stä eteenpäin, muistaakseni. Kyllä se weecee taisi olla yläpihan puolella ja sisärappuja alaspäin, siinä pihojen välissä. Tuossahan noi meidän ensimmäiset opinahjot näkyvät yläpihan perällä. Pystyi hyvin Millikin jatkamaan aamu-unia pulpetilla aamuauringon lämmössä.

  Kari Laisola
 • Päivystäjänä ja muutakin

  Vielä muutama muisto "Meikun kansiksesta". Siinä kuvassa näkyy puiden oikealla puolen koulun aulaan johtava syvennys. Samalla kohdalla sisällä oli aula, josta kuljettiin jumppa- / juhla-saliin ja ruokalaan. Aula tavallan jakoi koulun ala- ja ylä-luiokkien mukaisesti. Mutta varsinainen muistoni on sen aulan päivystäjän toimesta. Silloin sai olla poissa oppitunneilta ja vain istua siellä aulan takanurkan päivystäjän pulpetissa. Seinässä oli sellaiset kutsuvalot, joissa oli numerot ja kuittaus nappi. Kun valo tauluun syttyi kuitattiin se pois ja päivystäjä tiesi milloin mentiin opettajanhuoneeseen tai rehtorin huoneeseen kuulemaan tehtävä. Haikeita oli myös ne kevätjuhlat ja joulujuhlat, joita pidettiin yhdistetyssä juhla- ja jumppasalissa. Useat jo joutui armas aika virret siellä on laulettu. Oikeassa muuten olette sen WC jutun suhteen. Suksivaraston ovi on aivan tynnyrin takana. Kuvan ulkopuolella vasemmalla olivat rekkitelineet ja nojapuut, joissa ainakin Lauri Lehto meidän luokalta oli mahtavan hyvä nojapuuliikkeissään.

  Seppo Saarinen
 • Skimbat ja kouluhammaslääkäri

  Tervehdys kaikille Tuli mieleeni, että oliko ne skimbat "Lampisen Limalaudat" vaiko oikeen Karhut? Mutta sitten se toinen muisto - se sijoittuu sinne koulumme toiselle puolelle - sinne kirkon puolelle. Siellähän sijaitsi terveydenhoitaja ja se kaikkien rakastama kouluhammaslääkärin vastaanotto. No, olihan siellä keittiökin - mitähän ne pöperöt tuokaan mieleenne? Nythän koulun toiminta aiotaan lakkauttaa, mitä en toisaalta ihmettele. Eihän niillä kulmilla nykyään näy lapsia lainkaan kuten aikoinaan. Muisteli Jussi

  Jussi
 • Yläkerran aulan seinäkuva

  Hei vielä kerran te Meikun kansislaiset. Muistatteko sitä yläkerran aulan mahtavaa seinämaalausta. Minulla oli joku luokkakuva, joka oli otettu sen edessä, mutta hävinnyt mikä hävinnyt. Noihin aikoihin oli luokanopettajana joko Säämänen tai Kallio. Siinä samassa kerroksessa oli tuo Kemian luokka, jonka kokeiden hajun melkein voisin vieläkin tuntea nenässäni. Natrium palan pudottaminen vesilasiin lienee yksi niistä tavanomaisista sähisiä kokeista. Haikeata on todeta, että silloin niin vireä koulu on nyt lopettamisen edessä.

  Seppo Sarinen
 • Alakoululainen.

  Upeeta lukea ja nähdä koulu jossa kävin 50-60 luvun vaihteessa ensimmäiset oppivuoteni.Opettajani tuossa vasammalla päätyluokassa oli Tonteri mukava naisopettaja jonka etunimeä en muista. 90 luvulla luokkamme valokuva oli jokaviikkoisen koulu TV:een aloitusosassa. Tuossa kuvassakin näkyy ala ja yläkoulun pihaa eroittava askelma,eli ylä että alakoululaiset eivät saaneet mennä toistensa pihaan, se oli ehdoton kielto rangaistuksen uhalla. Silloin olin jonkinlaisella kokeiluluokalla koska meille myös opetettiin Ruotsinkielen alkeita, valitettavasti perheen muuton vuoksi jouduin siirtymään käpylän kouluun.Harmittaa vieläkin että siihen loppui Ruotsinkielen lukuni. Kuitenkin näitä kouluvuosia lämmöllä muistaen.- Ilkka T. Korhonen.

  Ilkka T. Korhonen
 • Opettajat

  Iki-ihana alakoulun opettajatar oli nimeltään Soja Tonteri. Muistaako kukaan opettaja Veikko Heikkilää? Seppo Saarinen taisit asustaa Pihjatie 6:ssa Olgan ja Svanten luona.

  Kimmo
Kommentoi kuvaa >>