Photo 1018923-1042
Uspenskin katedraali ja Norrménin talo Katajanokalla. Uspenskin katedraali rakennettiin 1860-luvulla Kalastajanmäelle, jota myös kutsuttiin Narikkamäeksi siellä myyntiä harjoittaneiden venäläisten sotilaskaupustelijoiden mukaan. Ehjään maisemaan kuului myös arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelema punatiilinen asuinrakennus, joka valmistui 1897 pankinjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Alfred Norrménin rakennuttamana. Norrménin talo purettiin 1960 ja paikalle rakennettiin Alvar Aallon suunnittelema Enso-Gutzeit Oy:n pääkonttori, joka valmistui vuonna 1962.
[ID=15992/bol8034m.jpg]
Kaupunginosa/osa-alue: Katajanokka
Katuosoite: Kanavaranta
Kuvausvuosi: 1959
Valokuvaaja: Löfman Börje O.
Kuvalähde: Löfman Börje O.
 
Kommentoi kuvaa: >>
 • Upeeta katseltavaa!

  Tämän näyn olisin halunut nähdä nykyäänkin. "Sokeripala" sopii maisemaan yhtä hyvin kuin jarruneste kaurapuuroon.

  Paska Jätkä
 • Aallon sokeripala katepillarilla kasaan!

  Enso korvaamaan aiheuttamansa vahingot rakennuttamalla uudelleen Norrmenin linnan kaltainen uusiorakennus (Kämpin tapaan). Aallon sokeripala katepillarilla kasaan!!

  Skattan Marja
 • Vandalismia

  Vandalismia oli purkaa Normémin talo ja rakentaa sen paikalle nykyinen EnsoGutzeitin pääkonttori.

  Aimo-Kalevi Hotanen
 • Surullinen asia

  60-luvun purkuvimmassa ei Norrmenin talon kaltaiset arvorakennukset säästyneet, vaan ne saivat väistyä uusien tieltä.Purettu rakennus oli Höijerin kauneimpia töitä ja sopi erinomaisesti maisemaan .Samaa ei voi sanoa Aallon luomuksesta, joka on ollut Helsingin inhotuimpia rakennuksia alusta asti.

  Väinö Jokinen
 • Käsittämätöntä!

  Helsingin pommitusten aikana näitä arvotaloja suojeltiin kaikin tavoin tuholta.Koitti 60-luku, silloin alkoi päättäjillä valtaisa tuhoamisvimma, jonka seuraukset nyt näkyvät. Noin sata stadin arvorakennusta on revitty maan tasalle, ja korvattu huonosti maisemaan sopivilla uusrakennuksilla. Mitä vihollinen ei saanut pommitettua, sen tekivät politikot ja rahamiehet.Hävetkää!

  Kauko J
 • Ihmetyttää!

  Mitä vikaa oli kuvan kauniissa talossa, joka sopi niin hyvin Uspenskiin katedraalin viereen, että se piti purkaa vieläpä arkitehdin painostuksesta.Hänen uudisrakennus ei sovi lainkaan vanhan historiallisen rakennuksen viereen, vaan tuhoaa koko maiseman. Enson pääkonttorin paikka olisi ollut jossain muualla kuin tässä.Taloa kuulemma ruvetaan korjaamaan ulkoa, mutta ei se siitä kummene.SUSI MIKÄ SUSI, Niin kuin Finlandia talokin jatkuvine julkisivu remontteineen.Veronmaksajille kalliita luomuksia !

  Arkkitehtiopiskelija Tampereelta
 • Nooh..

  Ois siinä huonomminkin voinu käydä. Sokeripalasta olis haluttu kuulemma muutama kerros vieläki korkempi ja massiivisempi mutta Aalto piti järjen pelissä pysy matalammassa.

  make
 • KUMMALLISTA

  Pilattu mikä pilattu, ei maha mittään. Toivottavasti uudella sukupolvella olis enemmän älliä kuin näillä vanhoilla herroilla!

  PATE VAAN
 • Totuus asiasta

  Turha on syyttää Aaltoa tai virkamiehiä tästä isosta möhläyksestä.Rakennuksenhan osti Enso Gutzeit, joka oli valtion omistama lähes kokonaan.Kun valtio päättää tehdä jotain niin turha siinä on kansalaisten tai virkamiestenkään vastustaa. Päättäjät olivat asiassa pelkkä kumileimasin.Tämä oli totuus tästä projektista.

  Kauko, ikänsä helsingissä asunut
 • Oikein!

  Nimimerkki " Kauko" on ihan oikeassa tässä asiassa. Hänen mainitsemansa firma on yhtä kun Suomen valtio, ja valtiotahan vastaan on turha taistella näissä asioissa. Muistan vielä tapausta, siitä käytiin vilkasta keskustelua aikanaan.Päätös talon purkamisesta tehtiin aivan muualla.Helsingin kaupunginhallituksen piti pahoilla mielin antaa nimellisesti lupa purkuun, kun Enso sitä pyysi.Mielenkiintoista, että tämän talon kohtalo puhuttaa yhä ja uudisrakennusta pidetään epäonnistuneena sen valmistumisesta asti. Näitä kommentteja lukemalla on meidän vähän turhaankin parjatulla nuorella sukupolvella vastuullisempi ja vanhaa rakennushistoriaa järkevämpi ja vastuuntuntoinen asenne kuin edellisellä sukupolvella oli. Onhan siitä monta hyvää esimerkkiä olemassa.Että se siitä.Tälläista möhläystä ei olisi kyllä toivonut monikaan.

  Antti Nurminen
 • Tuumasta toimeen!

  Mmitäpä, jos annettaisiin sille Aallon monumentille purkupallosta ja rakennettaisiin vanha tilalle niin kuin on tehty entisissä itä euroopan maissa. Monen mieli tulisi hyvälle tuulelle.Onhan se siinä liiankin kauan ollut maisemaa pilaamassa.

  Pelle Peloton
 • Hyvä Pelle!

  Iskit naulan kantaan!. Loppuisi monelta surkuttelu ja päästäisiin siitä kolossista kerralla eroon.Taitaa se silti jäädä vain kauniiksi haaveeksi, ei taida herrat pitää ajatuksestamme.

  Uneksija
 • Onneksi ei sentään!

  Norrmennin talo ei ollut ainoa Höijerin suunnittelema arvokas rakennus,joka tuhottiin.Siinä rytäkässä meni mm. Huberin kulma ym. monet arvotalot Villa Baumgartneria myöten.Tuhoa tehtiin paljon, mutta ei sentään saatu aokaiseksi että kaikki vanhat talot olisivat tuhoutuneet eli täystuhoa.Mahtoiko loppua aika kesken tai järki ruveta pelaamaan, mene ja tiedä.

  " ajattelija"
 • stora enso

  näihhän tämä pulju toimi nykyjäänkin (sanelee, syksy 07)ja jos kaverina on omistaja valtioEKlisätalonrakentaja niin eihän mitään muuta voi syntyä. tilannehan on kusetin kohdalla nyt aivan sama. hyvä veli systeemi toimii.

  skiffari 40
 • SAMA JUTTU

  Ei se talo olisi enään pystyssä. Kyllä siihen olisi rakennettu joku likekeskus tai muu vastaava ruma pytinki tilalle jo aikoja sitten. Meidän päättäjät kun ovat niin lyhytnäköisiä verrattana muuhun maailmaan.

  Matti vaan
 • Näin myös naapurissa

  Meillä Tukholmassa koko keskusta "siivottiin" vanhoista, osin arvokkaista rakennuksista jo 50- luvulla. Suomessa se toteutettiin valtion vaurastumisen myötä vasta 60-luvulta lähtien.Kun kävin elokuussa Tallinnassa, siellä on nyt sama buumi menossa kuin täällä puoli vuosisataa sitten. Vanhat arvotalot saavat väistyä lasisten pilvenpiirtäjien tieltä.kaupunkikuva muuttuu tosi ikävän näköiseksi.että osataan sitä muuallakin tuhota kaupunki upeista vanhoista rakennuksista.Sitä se äkkivaurastuminen teettää!

  Stefan,Tukholmassa syntynyt ja kasvanut, tällä hetkellä Jyväskylässä asuva
 • ÄLY HOI !

  Monet näistä puretuista taloita olivat rakennettu joskus 1910-25 aikana, tai aiemmin.Nämä talot olivat 60-luvulla surkeassa kunnossa, koska niitä ei oltu peruskorjattu, eivätkä vastanneet ajan vaatimuksia.Purkaminen oli paras tapa hoitaa asia, koska niiden kunnostaminen olisi maksanut uuden hinnan,joskin oli arvorakenuksia, joista haluttiin päästä.Eivät uudet niin kamalia ole.Rakentaa nyt Norrmenin talo uudelleen, höpö höpö !

  kirvesmies Niilo
 • ÄLY HOI NIILO HYVÄ !

  Vai oli se paras tapa hoitaa vanhaa rakennuskantaa purkamalla ne pois uusien elementtiluomusten tieltä.Minä asuin 40-luvun lopulta aina 60-luvun lopulle vanhassa 1924 valmistuneessa talossa.Kyllä se oli paremmin tehty kuin nämä uudet talot, mitä tulee esim. äänieristyksiin.Uudistamalla, kuten nykyään niistä oisi tullut varmasti uusia parempia, kun olivat rungoiltaan niin vankkaa tekoa.Onhan niitä täällä saneerattu luksus asunnoiksi, eivätkä asukkaat ole pahemmin valittaneet!.Katsottiin , että kaikki vanha oli rumaa ja pantiin maan tasalle ajattelematta asiaa tarkemmin.Ei esim. Ruotsissa olisi Norrmenin tai muuta kulttuuri historiallista rakennusta saanut hävittää, siitä olisi noussut iso kohu.Onnksi nykyään samanlainen tuhoaminen ei anään onnistu, kun museovirastollakin on sanansa sanottavana.Ajatus Norrmenin talon uusrakentamiseata, mitä näissä mielipiteissä on vaadittu on pohdinnan arvoinen. Onhan mm. Saksassa rakennettu uudestaan sodan tuhoamia arvotaloja.Rahastahan se ei ainakaan olisi kiinni.

  Vikke
 • Alvar Aalto on yliarvostettu ukkeli, ja sitäpaitsi teki paljon rakennusvirheitä! Kyllä tätä Norrmenin taloa mieluummin katselisi mereltä käsin kuin sitä kenkälaatikkoa... Miksi uusi talo pitää aina saada pystyyn vanhan talon paikalle, miksi ei edes viittä metriä sivummalle?

  Enska
 • Sitä en kyllä ymmärrä, että miksi Helsingin kaupunki yhdessä museoviraston kanssa vastustaa Norrménin talon uudelleen pykäämistä.

  norrmen
 • Harmoniaa

  On ollut upea rakennuspari! Onneksi on sentään säilynyt tällaisia kauniita kuvia, joita ei sentään määrätty tuhottaviksi. Ei pitäisi antaa isoille firmoille liikaa valtaa.

  Olli
 • TURHAA BYROKRATIAAKO?

  TUHOA PÄÄSI SYNTYMÄÄN, KOSKA 60-LUVULLA EI MUSEOVIRASTOLLA OLLUT MITÄÄN VALTAA MITÄ REVITTIIN JA MISTÄ, VAAN RIITTI KUN TONTIN TAI KIINTEISTÖN OMISTAJA JÄTTI PURKUILMOITUKSEN KAUPUNGIN VIRASTOON OIKEALLE VIRKAMIEHELLE.NYKYISIN EI ESIM. NORRMENNIN TALOLLE SAISI PURKULUPAA, VAIKKA TALO OLISI KUINKA HUONOSSA KUNNOSSA TAHANSA.TÄMÄ SÄÄSTÄÄ MONET ARVOKKAAT RAKENNUKSET PURULTA.ONNEKSI TÄNNE JÄI VIELÄ MONTA KAUNISTA TALOA PYSTYYNKIN.SÄÄLI SILTI.

  VIRKAMIES
 • Kammottava töppäys!

  Onko todellakin noin upea rakennus, joka sopii hienosti Uspenskin katedraalin naapuriin purettu tämän uuden "kansallisarkkitehdin" upean luomuksen tieltä.Ja vielä virkamiesten yksituumaisella päätöksellä!.Olisikohan siinä käytetty jotain voitelua Enson taholta,ei mahdu muuten meidän jakeluun.Uusi rakennushan peittää kokonaan katedraalin ja on mereltä katsottuna aivan sopimaton koko maisemaan.Olis hauska tietää kuka(ketkä) olivat aatten isä tämmöiselle mokalle.Uusi omistaja saisi meidän mielestä tehdä saman tempun kuin tekivät muut sen edeltäjälle. Ei tuota kukaan jäis kaipaamaan kirjoituksista päätellen.

  Mia ja Mirva, opiskelijalikat Jyväskylästä
 • Tuholaisten tuholainen

  A. Aalto on tainnut tuhota helsingin keskustan arvorakennuksia enemmän kuin Neuvostoliiton pommikoneet. Enson sokeripala ja Finlandia Talon potkurimarmoriseinät ja akustiikka ovat loistavia esimerkkejä Aallon osaamisesta

  Hantte
 • Sama vaiva

  Taisivat Helsingin herrat sairastua siihen "Turun tautiin", joka riehui 50-70 luvulla.Jäljet ovat nähtävissä kummassakin kaupungissa oikein hyvin.Vanhat arvokiinteistöt on purettu sen kummemmin ajattelematta seuraavia sukupolvia muka kehitykseen vedoten.Tauti oli ilmeisesti tarttuvaa, kun samaa alkoi ilmetä ympäri Suomea.Tosin osa Suomen kaupunkien virkamiehistä piti järjen mukana eikä koko suomea pantu vanhasta rakennuskannasta matalaksi.

  Ei sairastunut
 • sietikin purkaa

  Onneksi Helsingissä on ollut edes joskus pokkaa purkaa pois moiset talot paikoilta joille ne eivät sovi. Aallon valkoinen mestariteos istuu maisemaan paljon paremmin kuin moinen tumma möhkäle.

  huh
 • hmm

  Viitaten edelliseen kommenttiin: "Obvious troll is obvious"

  Sygaos
 • Turussa

  aloitettiin tänään (16.2.2011) Sinisen talon purkutyöt. Pysäköintipaikkojen tieltä.

  Snode
 • HÄPEÄN AALTOA

  HÄPEÄN ALVAR AALLON PUOLESTA JA IHMETTELEN HÄNEEN KOHDISTUVAA KRITIIKITÖNTÄ PALVONTAA SUOMEN KULTTUURIVIESTINNÄSSÄ. ENSON KONTTORI PURETTAVA JA FINLANDIATALO SAMALLA!

  Valdemar Hirvelä
 • Häpeän Aaltoa II

  Aallolla kihahti hattuun. Teki samanlaisen tuhotyön Lahdessa, jossa puratutti kauniin puukirkon oman kolossinsa tieltä. Kaupungin päättäjät palvoivat tätä sokeasti ja siunasivat tuomion. Vai olivatko korruptoituneita?

  Aalto Kultti
 • Muistoja

  Kaunis kuva, muutama ihminen ei autoja, puuveneitä laiturissa voi oikein tuntea kaupungin kosketuksen ilman kiirettä ja melua. Ihminen osaa tehdä kaunista mutta kun uusi ja moderni aika alkaa tulla kaikkien mieleen niin sitä sattuu kaikenlaista ja kauneus on katsojan silmässä. Saiaipa istua tuossa laiturin reunalla ja vain katsella.

  R Aita
Kommentoi kuvaa >>