Photo 1011271-1000
Näkymä Toisen linjan kulmasta Porthaninkadulle, jossa raitiovaunuja ja autoja. Taustalla Kallion kirjasto.
[ID=2272/023121.jpg]
Kaupunginosa/osa-alue: Kallio - Linjat
Katuosoite: Porthaninkatu
Kuvausvuosi: 1970
Valokuvaaja: Rista Simo
Kuvalähde: Stadin taivaan alla -arkisto (Tiedot)
 
Kommentoi kuvaa: >>
  • Lisää tietoa kuvaan...

    Suoraan edessä,taustalla,on Kallion kirjasto.Seuraavan risteyksen oikealla oleva korttelin vaaleassa rakennuksessa katutasossa oli aikoinaan se kuuluisa Oiva niminen ravintola, mistä Matti "Fredi" Siitonen mainitsi laulussaan:"Kolmatta linjaa pitkin" Sitteemmin k.o ravintola oli nimeltään Kallion Bistro, nykyään se on Kallion Oiva, Bistro. Vastapäätä Oivaa, Porthaninkadulla, kuvassa vasem- malla oli Oivan aikaan ravintola Klaava. Nykyään se on Factory Club.

    Knipax
  • Ravintola Klaava

    Klaava saai nimekseen Ravintola Bacchus ennen Factorya. Lienee Stadin vetävämpiä iltapäivätanssi paikkoja. Bacchuksen yläpuolella asui Kyntölän perhe jonka Jorma-poika pelsi Jokereissa lätkää.

    Lefa
  • Klaavan portsarit

    Asuin klaavan talossa, joten monenlaisia muistoja syntyi Kallion elämästä. Poikasina pelasimme kolikkojen heittopelejä kolmannella linjalla klaavan ikkunoiden alla. Pelit olivat "seinää" ja "skrubua". Markan kolikot olivat juuri sopivia heitettäviksi. Kun niitä tarvitsi lisää, niin kyllä klaavan portsarit mielellään vaihtoivat pojille kolikoita tippikassastaan. Aikoinaan oli mukava tiirailla tanssipareja Klaavan ikkunoiden lävitse. Joskus musiikista huolehti Klaavassa oikein tunnetut orkesterikokoonpanotkin. Yöllä, kun ravintolaväki purkautui Klaavasta tai Oivasta, niin Pobeda- Taksien kardaaniakselit olivat kovilla Porthaninkadun ylämäekeen kiihdyttäessään. Kardaanin ääni oli yöunesta herättävän voimakas. Kesällä siihen heräsi ikkunoiden ollessa tuuletusasennossa. Tietysti ravintolayleisön örvellys kadulla oli myös yöunesta herättävää. Kallion kirjastossa oli lapsia ymmärtäviä kirjastotätejä. Kirjasto oli lempipaikkani vaikka pihakaverit alkoivatkin haukkua meikäläistä kirjastopojaksi. Kirjastotädit organisivat nuoria inspiroivia tietokilpailuja, joiden voittajat saivat kirjapalkinnon. Itse sain kerran 2. palkintona toivomani Värikuvakasvion. Kolttosiakin tietysti tehtiin. Kaupasta sai ostetuksi starttipistoolin panoksia. Niitä laitoimme sopivin välein Klaavan edessä olevalle raitiovaunukiskoille. Ratikan ajettua em. kohdan ylitse,kuski pysäytti kuvassa näkyvän seisakkeen kohdalle ja meni rautatangolla kolkuttelemaan ratikan teräspyöriä paikallistaakseen viallisen pyörän. Kalliorinteen kirjakaupasta ostimme elokuvafilmien pätkiä, joista sitten paperiin rullattuna valmistettiin "kärtsäreitä". Kärtsäri tungettiin talon ränniin ja ihailtiin, kun käry nousi ylhäällä rännistä. Näihin "kolttosiin" osallistivatem. mainitun Kyntölän pojat aniharvoin. Kyntölöistä oli koko talon pojille eräs suunnaton ilo. Kyntölöiden syntyvyys oli runsas, joten lastenvaunuista riitti monen vuoden ajaksi pojille mäkiautojen pyöriä. Mäkiautoilla kaahattiin pihasta kolmannelle linjalle ja alas Klaavan kulman ohi ylös Porthaninkadulle. Huvittava yksityskohta Porthaninkadulla oli ravitola Balladi. Se oli ainoastaan rappioalkoholistien paikka. Kerran olin Messuhallissa Elis Askin nyrkkeilyillassa ja ohjelmalehdessä oli mainos "Ravintola Balladi - suositellaan urheilijoille" hehhhheeee! Kalliossa oli runsaasti sotaveteraaneja, jotka olivat sotakokemustensa takia ajautuneet rappioalkoholismiin. Vieläköhän töölönlahdesta saa ongituksi skitareita (rautakaloja)! Se oli poikien lempiharrastus aikanaan. Maseja sai kaivetuksi nykyisen Kaupungin teatterin kohdalta.

    Risto T. alias Rödde
Kommentoi kuvaa >>